Friss topikok

Atomcsapda (K-19: The Widowmaker, 2002)

Írta: ANTOR 2009.06.13. 12:12

De régen meg akartam már nézni, csak valahogy elsiklottam mellette. Most végre, így vizsga időszak vége felé be tudtam próbálni (mondjuk a vizsgára készülés fontosabb lett volna).  Felemás az érzés. Ugyanis, egyfelől azt kell mondanom nem csalódtam, de másfelől viszont bennem van valami furcsa hiány érzet, valami, amit nem tudok megfogni. Sajnos mintha hiányozna egy fontos dolog, ami miatt nem tudom felhőtlenül dicsérni az alkotást.

A történet 1961-ben játszódik, amikor USA és az oroszok egymásnak feszülve versenyeznek, ki tud felülkeresni a hidegháborúban, kinek lesz több atomja, ki tudja nagyon félelemben tartani a másikat? Ezért is építik meg az oroszok K-19 atom-tengeralattjárót. A film igaz történeten alapul, bemutatja hogyan küzdöttek a hősök legnagyobb krízis elkerülése érdekében (nehogy felrobbanjon a tengeralattjáró az atomreaktor meghibásodása miatt), nehogy kitörjön a két nagyhatalom között a harmadik világháború.

Ami a legjobban tetszett, hogy a kor szelemét próbálták minél hitelesebben bemutatni, néha tényleg elhittem, hogy ilyen volt a 1961-es Oroszország. Viszont, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a tengerálattjárón játszódó jelenetbe hogyan tudják a nézőt is bele helyezni? Sajnos itt éreztem a koncepció hiányát, mert talán egy jelenetnél tudtam azt mondani, hogy a vászonra vitt felszültség engem is megmozgatott, s tudtam izgulni a szereplők iránt. A maszkosoknak(teljesen hiteles a végén Ford öregen), a CGI felelősöknek meg megy a piros pont, rajtuk nem múlott a dolog.

Hogy a színészekről is legyen pár mondat. Herrison Ford-t nem kell bemutatni, hozta a kötelezők, de ami csemege lehet a filmek kedvelőinek, hogy sikerült Liam Neeson-l közösen szerepeltetni. Kicsit féltem milyen lesz a kettősük, mindenki megnyugodhat, nincs semmi gond, működött a dolog. A többiek számomra ismeretlenek, nem is voltam mindegyikkel megelégedve, főleg a ifjú mérnőkel, akinek az atomra kellet volna figyelnie.

Összegezve. Tetszett. Csak mégsem érzem igazán jó alkotásnak, viszont ennek ellenére nem bántam meg hogy megnéztem, még akkor sem, ha frissességet nem éreztem bene, mintha csak olyan egy tucat hidegháborúról szóló film lenne, mégis azt mondom érdemes lehet vele próbálkozni.

70%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2002 akció thriller 70 % atomcsapda

süti beállítások módosítása