Friss topikok

Hetedik (Se7en, 1995)

Írta: ANTOR 2008.11.16. 11:09

Nincs mese, ezt a filmet mindenkinek látni kell. Azt hiszem ilyen alkotással mostanában nem találkoztam, és talán nem is fogok, mert ez a maga nevében tökéletes. Parádés szereposztás, és zseniális rendezés. Itt kimerem jelenteni, eddig ezt tartom a világ egyik legjobban megrendezett filmjének. A kép után minden kiderül, miért is?

A történet helyszíne egy nagyváros szürke betonnegyede, ahol egy elmebeteg sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A gyilkosunk a Bibliában megírt hét halálos bűnt követve szedi áldozatait. A nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Sommerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony természetű újonc, David Mills próbálják megakadályozni az őrültet újabb bűntettek elkövetésében.

David Fincher megalkotta élete egyik legjobb filmjét, ez az alkotás maga nemében tökéletes. Nekem eleddig nem volt olyan, hogy ilyen hatása alá kerültem egy filmek, pedig megnéztem egy-két darabot. Teljesen maga alá kerül az ember a ismeretlen városnak, aminek a nevét szerintem zseniálisan nem is hangzik el, így bemutatva a bűnt, mocskot, emberi gonoszságok. A szürke, mindig esik az eső, olyan nyomasztó hangulatot áraszt, hogy ilyen városábrázolás nem is tudnék mondani, ami hitelesen mutatja az emberi lelkek nyomorúságát, a fásultságot, teljesen megváltozott értékrendet. Ezzel sikerült egy teljesen új világot megalkotni, és belehelyezni a remekül megkomponált drámát, fájdalmat.

A színészek terén csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Remek szereposztás, nem is tudnék másokat elképzelni. A sort kezdeném Morgan Freemanel, aki előtt én meghajolok, jól hozza szinte mindent látott rendőrt, aki semmit nem mond ki feleslegesen, de amit kiejt a száján annak súlya van, ezt teszi olyan mimikával, bámulatos.


Akkor jöjjön én személyes kedvencem Brad Pitt. Akárki akármit mond, itt fantasztikusat alakít, nekem ezek után valaki azt meri mondani, hogy tehetségtelen, csak a pofikája miatt sztárolják, az hókon nyomom, mert itt amit mutat, azt tanítani kéne. Teljesen paliban van Freemanel.
És akkor jöjjön a gonoszok gonosza Kevin Spacey. Egy gondom volt vele, keveset szerepelt. Annyira elő lett készítve a belépője, olyan hatással érte az embert, hogy el tudtad hinni, egy elmebeteggel állunk szemben. Sikerült megkomponálnia a filmtörténelem egyik leggonoszabbja (Hannibal Lecter mellet), legelmebetegebb gyilkosát, aki megszállottan hajtja végre a feladatát.

Ami feltette az íre a pontot, és adja a legdrámaibb, és legjobb befejést az egész történetnek, az a filmnek a vége. Ha nem lenne teljesen elég, hogy teljesen letaglózott, és hatása alá kerültem, Brad Pitt és Kevin Spacey amit letesz itt az asztalra, azt nem lehet megtanulni, erre születni kell. Azok az arc mimikák, ilyen hiteles alakítást nem is láttam. Az a néhány másodpert felér mindennel. Ha egyszer valaki az kérdezné, melyik filmnek van a legjobb befejezése, akkor gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy ennek.

Aki nem látta, az nagyon gyorsan pótolja, kötelező darab és garantálom olyan élményben lesz részed, legalább egy órán át a fotelból sem tudsz felkelni. Nehezen emészthető, az egyszer biztos. Nagyon sokáig hatása alá tud kerülni az ember, és ez teszi zseniálissá az alkotást, és érdemli ki nálam az első 100%- os értékelést.

100%
 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika krimi 1995 thriller hetedig 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://film4ever.blog.hu/api/trackback/id/tr89771543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása