Friss topikok

Égető bizonyíték (Burn After Reading, 2008)

Írta: ANTOR 2008.11.26. 20:19

Most kicsit csalódott vagyok. Persze nem arról van szó, hogy a film rossz lenne, csak annyi, hogy Coennéknál van egy stílus, ami vagy bejön vagy nem. Az előbbit erősítem. Pedig remek színész gárdát találtak összehozni, de így is uncsi volt. Benne volt a filmben a potenciál, csak engem nem tudtak megvenni, csak ennyiről lenne szó.
 



„Egy titkos információkat tartalmazó lemez Osbourne Cox CIA ügynök elhidegült felesége révén két edzőtermi alkalmazott kezébe kerül, akik megpróbálnak hasznot húzni az értékes dokumentumból. A helyzet megoldása Harry Pfarrer-nek, a CIA bérgyilkosának feladata lesz.”

A rendezői székben a Coen fivérek,
akik sok jó filmet csináltak, csak nekem mindegyikkel szinte az a bajom, hogy tényleg egyediek, meg nagyszerű ökleteket vonultatnak fel, nem akármilyen színészekkel, csak szinte mindegyiken elunom magam. Habár elismerem, hogy kiérdemlik a legnagyobb rendezők közötti helyet, ez ellen semmi kifogásom sincs.

Ha most a pozitívumot kellene sorolni, na abból van rendesen, ezért el is kezdeném. A forgató könyv remek, nagyszerű párbeszédekkel operál a mű, tulajdonképpen ebből is alakulnak ki humoros jelentek, amin nem hangosan, de mosolyog az ember. Kidolgozok karakterekről már nem is beszélve. A másik dolog a remekül eltalált szereplő gárda, ami szinte csak A-listás színészek vonultat fel. Kezdem talán George Clooney, akivel nekem itt nem volt bajom, de azon kívül nem nyújtott maradandót. Ellenben Brad Pitt remekel már megint, abszolút rá illet a retardált szerep. Egyébként az érdekes, hogy ilyen szerepekben billírozik. Különös, de ez van. Sokat mondják, hogy ezzel a szereppel Clooney a Brad saját magát parodizálja ki, ha így van, akkor legyen, mert ezt nagyon jól csinálják. John Malkovich végig ordibálja a vásznat, mondjuk nem csodálom, hogy minden összeesküdött ellene. Hogy a csajokról is essen szó, Tilda Swinton jól hozza a hőbörgő feleséget, Frances Mcdormand meg jól kiegészítik egymást Brad Pittel.

A negatív oldal rövidebb, mégpedig az, hogy nem tudott lekötni.
Legalábbis én unatkoztam, valószínű nem értem a lényeget. De ez már legyen az én bajom.

Így összességében van egy különleges hangulata a filmnek, egy nagy adag társadalom kritikával,
de pontosan ez ami hátránya is, mert lehetnek olyanok – mint én -, akiknek nem jön be. Persze ez mit sem von le a filmnek az értékéből, csak nem érzem, hogy évek múlva is előveszem és megnézem. Lehet meg kellet volna nézem még egyszer, de nem tudtam magamon erőt venni, majd talán később. Addig is, aki teheti, és bejön neki Coenék eddigi munkája, az ne hagyja ki, mert biztos jól fog szórakozni.

70%

1 komment

Címkék: kritika 2008 vigjatek drama burn after reading 70 %

Eden Lake (2008)

Írta: ANTOR 2008.11.25. 23:30

Nahát emberek, aki egy igazi horrort akar látni, akkor az Eden Lake remek választás. Minden van itt, szerelem, suhanc kölykök, rohanás, gyilkosság. Kegyetlenséget még véletlenül sem aprózza. Úgyhogy akinek vevő a gyomra az ilyesmikre, akkor fel az agarakkal, és nézni ezerrel. Egyébként nem véletlen hogy a rottentomatoson is 82%-on áll a film, mert a maga műfajában tényleg jó.



A rendező székben James Watkins-on, akinek ez az első rendezése, hát nem kezdet rosszul be az emberünk. Valószínű kicsit ráedzett a Barlang 2-re, mivel ő fogja rendezn és írni. Ezek után azt hiszem nem lesz gondja vele és talán nekünk sem.

A történet szembonjából egy szerelmes párol szól, akik az Eden Lake tóhoz mennek kirándulni, csak összefutnak egy bandával, akik nem nézték jól szemmel az ottlétüket, és könnyebbnek látták őket eltenni láb alól.
Nekem az eleje kicsit lassú volt, de az hiszem a többire nem lehet panasz, mert ténylegesen nem tudod levenni a szemedet a filmről, teljesen át tudod érezni amit láttol, a kegyetlenséget, a menekülést a halál elől, és mindez burkolva egy nagyfokú brutalitásban.

Mint mondtam is, ha valakinek beveszi a gyomra, akkor egy igazán korrekt angol alkotás láthatunk, még úgy is, hogy sok újat nem hozz a film, de mivel tudtam azonosulni a főhőssel, és drukkolni neki, ezért nekem már megérte megnéznem.

80%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika horror 2008 eden lake 80 %

süti beállítások módosítása