Friss topikok

(500) Days of Summer (2009)

Írta: ANTOR 2010.01.02. 15:50

Akartam hogy beférjen az óévbe ez a film - sajnos nem így lett, de annyira nem sajnálom, mert mégis egy kiváló filmmel kezdtem ezt az évet is. Nos, aki még nem látta volna annak elöljáróban annyit, hogyha nem is legjobb alkotás lett ebben a kategóriában, de mindenképpen megérdemel egy pár sort, meg aki Zooey rajongó annak meg kötelező, egyébiránt.

Elsőre arra gondol az ember, hogy egy szerelmes sztori lesz, de nem, nagyon is nem. Mert ebben a filmben nincs szerelem, csak annak a keresése, vagy jobban mondva meg nem értése, hogy mi is az? Legalábbis addig homályos, míg fel nem ébred az ember egy szép napon, oszt kész, már ott is van előtte az igazi (a nagy Ő), és ez adott esetben már egy megszólításból is tudhatja, érezheti.

A film remekül megy végig egy férfi-nő kapcsolatán, napokra osztva (500), és ezen napok között válogatva, hogy mi folyik két ember között, mikor az egyik fél azt érzi megtalálta az igazik, a másik meg csak jól érezni magát, de nem akarja olyan érzésekkel skatulyázni a „közös életüket”, mint pl. a szerelem. Így hát nem is étik meg egymás, jön az „ajtó csapkodos” rész, a kapcsolatuk ebben a formában halála van ítélve. A film összességében azért nem depresszív, a végén csak találnak egy aranyközéputas megoldást, ami végül boldog végkifejletnek is felfogható. Egy olyan igazság kibontásával, hogy sosem tudhatod mikor ki „kopog” az ajtódon. Úgyhogy van remény, nem kell megijedni.

A színészek is kitettek magukért még Zooey Deschanel is, akit most azt hiszem divat szeretni vagy mi. Egyébként el kell ismernem – még ha nehezemre esik is - mikor nincs jelen, a film is unalmasabb, úgyhogy van egyfajta kisugárzása, főleg azokban a filmekben mikor az a történet, hogy szeresük Zooey-t. Joseph Gordon-Levitt eddig nem okozott csalódás, itt sem, remek azt tudom mondani. Habár nekem sok volt a rugózása dolgokon, de ez nyilván a szövegkönyv ragasztotta rá. A zene egészen kiválóan lett összeválogatva, úgyhogy ezért is mehet a dicséret.

Összességen a mérleg pozitív, úgyhogy merem ajánlani. Szerencsére itt nem egy huszadrangú szerelmes történettel rukkolt elő Marc Webb rendező, hanem egy életszagú cselekménnyel, amiben betekintést nyerhetünk egy olyan kapcsolatba ami csak egy állomás az igazi felé.

80%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2009 romantikus 80 % (500) days of summer

süti beállítások módosítása