Friss topikok

Repo Men (2010)

Írta: ANTOR 2010.08.08. 15:21

Képzeld el, hogy a jövőben egy érzékszerved, vagy legyen az bármilyen belső szerved is, ha megsérült, vagy elkap valami nyavalyát, nem kell mást tenned, csak veszel újat hitelre (ha nincs elég készpénzed, márpedig nincs), és élhetted tovább a mindennapi élteden, mintha mi sem történet volna. Hát igen, szép és jó ez így, csak ezzel is van egy aprócska probléma, hogy micsoda?



A cég, aki szállítja, gyártja a spéci szerveket, bizony a piszkos anyagiak miatt nem engedheti meg, hogy olyan személyek legyenek továbbra is a szervek gazdái, akik elmaradnak a fizetési kötelezettséggel. Így, házon belül bizony kellenek az olyan magasan képzett emberek (repo men), mint Remy, aki egy rögtönzött műtétel ott helyben visszaveszi/kiveszi az emberekből a mesterséges szerveket, persze azt nem kérdezi meg, mégis, hogy a csudába él tovább, mondjuk egy ketyegő szív nélkül. Mondjuk, sehogy?

A gépezetben hiba csúszik, mert egy balul sikerült küldetéskor Remy is rákényszerül egy mesterséges szívre, mondani sem kell, ez még rátett egy lapáttal arra, hogy az asszony is kidobta, mert nem nézte jó szemmel, hogy a hitves ura mivel keresi a betevőre valót. Termesztésen neki is hitelre adtak csuda szívet,  az alkalmazotti kedvezmény ebben az esetbán nem járt. Fizetni persze nem tud, teszem hozzá nagyon nem is akar, így jó barátjára marad, hogy valahogy meggyőze vegyen erőt magán és dolgozzon tovább, mert ha nem, kénytelen lesz szolgálatba helyeznie magát. Remy nem hallgat a baráti szóra, így begyűjtésre váró személyé lép elő, amiről elhihetitek, nem egy kitüntettet szerep.

A film viszont nagyon nem lett az igazi. Sajnos nem kötött le kicsit se. Még a sztori akár érdekes is lehetett volna, de nem lett az, sőt egyenesen idegesített is. Mert hihetetlen orbitális baromságnak tartom az egészet. Ha jövőben lesznek mesterséges szervek, akkor miért adják olyan drágán, hisz még ha hitelre is megy az egész, de legalább nem dől be az egész rendszer, sőt, még jó adósok is lesznek (akarom mondani, nem halottak), így viszont fen kell tartani egy kisebb hadsereget csak arra, hogy vissza szerezzék a szerveket. Ez így kevés ötletnek is, meg megvalósításának is. Azt el kell ismerni, hogy egy-két tökösebb verekedés, szurka piszka volt benne, de még azok is inkább voltak elnagyoltok, mint jók.

Hogy ne csak a negatívat említsem. Tetszett viszont a gazdag metropolist madártávlatból, a szegények lepukkant búvóhelyeinek reális bemutatása, némi társadalom kritikával is fűszerve, hogy mivé lesz az emberiség a nem is olyan távoli jövőbben. Mily gyalázatos emberi természet uralkodik, ha pénzről és hatalomról van szó. Nem éppen kecsegtetőt jövő elő nézzük, feltéve persze, ha ebből bármi is megvalósul.

A színészek, mondhatni nem játszottak rosszul. De csak miattuk nem érdemes végig szenvedni ezt a filmet. Jude Law és Forest Whiteker behúzták a kötelezőt, se többet, se kevesebbet nem tudtak hozzá tenni az egész koncepcióhoz.

Szóval, nekem nagy csalódás volt a film, ettől sokallta jobbra számítottam, de végkép nem ilyen unalmas filmre. Talán a hosszával volt a gond, vagy az érdektelen történettel, vagy nem is tudom, de már most nem emlékszem mi volt benne, pedig tegnap néztem meg. Úgyhogy, nem mondom, hogy nézhetetlen, éntőlem nyugodtam lehet próbálkozni vele, csak ne várjon senki izmos sci-fit.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika akció sci fi 2010 60 % repo men

Vesztesek bosszúja (Losers, 2010)

Írta: ANTOR 2010.08.04. 18:25

Nos, ez az a film aminek nagyon jónak kellet volna lenni, de a végén csak sikerül elrontani. Sajnos, egyébként, mert jobb is kinézett ebből a trailer alapján, de így viszont nem lett több, mint egyszer nézhető, lövök ide, lövök oda kicsit viccesen bugyuta „eksőn múvi”.



A történet annyi, hogy egy csapat a dzsungelban bevetésen van, ahogy szokott lenne minden rosszul sül el, így az akció sikertelenségét, a felesleges gyerek emberáldozatokat meg kell torolni, s termesztésen a főkolompos rossz fiuknak az orrba rúgás is ki jár, mégis, hogy képzelték ezt. Tehát, összeáll a csapat, mennek hadakoznak, robbantanak, néha civakodnak, egy-két poén is becsúszik, az átívelő szálak semmitevése közepette.

Az utolsó két szó pontosan leírja mi is volt a legnagyobb gondom az egész filmmel. Nem igazán voltak kidolgozva két ürüsebb jelenet között levő langyos párbeszédek, plusz, az egyik részből a másik részbe vezető szálak is gyengék voltak (én majd be aludtam alattuk, néha-néha csak a puska ropogása tudata velem, hogy hohó, akció van, figyeljél), és a logikai szintjén sem igazán brillírozik végig a film. Jó, nem szabad komolyan venni, de mégis volt egy-két dolog, ami még ilyen „komolytalan” filmnél is bosszantóan hathat, főleg a vége, amit annak és rendje módja szerint orbitálisan sikerült elrontani. Csak kérdezem: hogy menekül el a hiper gonosz emberünk? Kissé megválaszolatlan maradt. Persze tudom, hogy arra számítottak, hogy lesz folytatás (bukó volt a film egyébként), így némi morzsát hagyni kellet a következő felvonáshoz, de ilyen izzadság szagú módon megoldani, hát.

Egyébként, az akció jelenetek nem voltak rosszak, lőttek, robbantottak eleget. Két lövés, robbanás közepette Zoe Saldona auráját is megnézhetjük, így panasz e téren biztos nem lehet. A többi színész is hozza a köztelezőt, de mindenképp ki kell emelnem Chris Evans, akinek a fergeteges hangja szállítja a film szinte egyetlen ütősebb mosolyra érdemes jelenetét. A fő gonosz csóka pedig, érzésem szerint túljátszotta a szerepét, ugyan egy-két hülye szöveget lenyom, ami kötünk szólva nem magas IQ-ra vall, de mindegy, mert viccesen gonosz (persze ezzel tök komolytalan), ami itt nem is baj.



Aki szereti a szolidon humoros akció/képregény feldohozásokat, annak ajánlom, csak ne várjunk annyit a filmtől, mert sajnos, mint írtam is, nekem csalódás volt, de hátha neked nem lesz az.

60%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika akció kaland 2010 60 % the losers

süti beállítások módosítása