Friss topikok

TOrta (Layer Cake,2005)

Írta: ANTOR 2009.04.21. 22:39

Torta, ezt a hülye címet. Filmmel többek között csak ez a bajom volt, egyébként a címadók mentségére legyen mondva, én sem tudtam volna jobbat kitalálni. Na jó, ugorjunk, mert ennél is fontosabb, hogy az elhanyagolt, a nagyérdeműnek ismeretlen alkotás ezzel szembe igencsak jóra sikeredet. Nincs ebben semmi meglepő, hisz a Guy Ritchie producer ismerőse, Metthew Vaughn tört rendezői babérokra. Tanult a mestertől, ami meg is látszik, ugyanis koppintások, klisék találhatók szép számmal. De, a tanultak jól alkalmazva, megy a piros pont.



A történet. Hát geszteres. Bővebben: Mr. X. a sikeres londoni drog díler visszavonulni készül, hogy lábrázós, lazulós, új életbe kezdjen. De még megkérik egy utolsó szívességre: két millió font értékű, első osztályú Ecstasy szállítmány eladását kell lebonyolítania. Mr. X. balszerencséjére kiderül, hogy az anyagot egy szerbiai drogbárótól lopták, aki garantáltan golyót röpít a fejébe, ha eladja az árut. Ugyanezzel a csúfos véggel fenyegeti a londoni alvilág feje, ha nem ad túl a drogon. Kész kutyaszorító. A lecke fel van adva, és ha Mr. X meg akarja oldja a helyzetet, nem veszítheti el a fejét - semmilyen értelemben.

A rendezői székben Metthew Vaughn. Akiről elsősorban annyit illik tudni, hogy nem tehetségtelen, hisz rendezett ő már egy remek filmet a közelmúltban, még pedig a Csillagport, de Guy Ritchievel összehoztak ők egynéhány filmet. Többek között a Blöfföt. Amit akár hányszor újra tudnék nézni.

Ha gonosz akarok lenni, akkor ez felfogható egy Ritchie féle film butított verziójának, de ettől még mérleg pozitív, mert hiába nincs nagy szövegek, hatalmas történet, színészek terén vannak viszont ismertebbek. Lásd, Daniel Craig. (Olyan is hallottam, de csak fél fülel, meg nem biztos információ, úgyhogy nem kell komolyan venni. Tehát. Sokat úgy gondolják, hogy ez a film miatt kapta meg Bond szerepét, mivel jól hozta az elegáns csávót. Értitek?) Egy kis negatívat azért. Ami pozitív is. Kérem alássan, ha beválogatunk egy jó csajt, név szerint Sienna Millert, akkor legalább szerepeltessük is, mert ha mondjuk cirka tíz perccel több szerep időt adnak neki, még az értékelésnél is pozitívabb lett volna a mérleg. Tényleg jó a csaj. Van is egy jelenet, amikor illegeti billegeti magát Craignek, sokunknak az lesz a film csúcspontja. Már az Alfiban is bírtam, ott is keveset szerepelt, szerintem teszem hozzá. Miért van ez kérem szépen? Többi színészeket kicsit érdemtelenül, de nem sorolnám fel, de hidjétek el jól hozták a rájuk mért szerepeket.Gyorsan megjegyzem még, hogy a zene jól össze van szedve, kiválóan illenek a jelenetekhez.

Aki kedveli a gengszteres, alvilági, kicsit lerágott csontokat, de összességeben egybe levő filmet, akkor nincs más hátra, mint tedd be a lejátszóba ha megvan, ha nincs, akkor pattanj el a tk-ba, vagy meny a legközelebbi DVD-ket árusító üzletbe, szerezd be, utána tedd meg amiről az előző sorokban írogattam. Vagy sunyiban töltsd le, csak vigyáz, mert még a svédek jogi aktivistái rád szálnak, én szóltam.

Legyen mondjuk, nyolcvan, azaz 80%.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2005 krimi torta thriller drama gengszter 80 %

süti beállítások módosítása