Friss topikok

Hold (Moon, 2009)

Írta: ANTOR 2010.01.04. 00:40

Ez a film úgy kettős ahogy van. Egyfelől, kevesebből húz többet (ezt az anomáliát), másfelől meg sajnos nem kötött le olyan szinten, hogy ne jöjjön be az a bizonyos unalom faktor. Viszont nem jelenti azt, hogy a film a kukába való lenne, mert az összkép mégis valahol konvertál a pozitív tartományban, meg ne felejtsük már el, hogy az elmúlt évben úgymond újra termelte magát a sci-fi, ami nem baj egyébként, főleg ha a tendencia ilyen marad.

A történetét én most itt hanyagolnám, mert minden információ morzsa ront az élményen. De hamár így felhoztam. Rébuszokba azért annyit lelövök, hogy a sztori kelőképen egyszerű ahhoz (akár én is kitalálgattam volna, igen, mért ne) hogy élvezhető legyen, és gyönyörűen ki is számítható, ami számomra nem volt zavaró, csak mondjuk izmosabb befejezés reméltem, de ez legyen az én problémám.

Na de, mit is akarok itt elmondani? Először is, Duncan Joneselső filmes rendező megcsinálta, hisz a pénz amiből gazdálkodtak szinte a vicc kategória, még egy szar magyar Vukra is közzel ennyit szántak, az eredmény meg tudjuk, ugye? Itt meg az égész kivitelezés, még ha minimalista is – nem is kelet több, mert így sugallta csak igazán a komor hangulatú elemekkel a magányt, a remény vesztettséget és a fásultság gyötrő érzését. A holdnak a felszíne, maga a bázis, mind remekek voltak, úgymond beillett a környezetébe, még ha makettokkal dolgoztak is, amit megjegyzek észre sem lehet venni.

Másodsorban, és ez a legfontabb, hogy Sam Rockwell valami isten adta tehetség, mert lenyom itt egy olyan oneman show-t, hogyha így ebben a formában nem teszi, bizony mi is szegényebbek lehetnénk egy élménnyel, meg a film is sokkal rosszabb lett volna. Simán elviszi a hátán az egész történetet, jobban mondva megmenti a dicstelenségtől. Habár nehéz lenne másra kennie a kudarcot, mert csak ő van élő ember a bázison (ez mondjuk így nem teljesen igaz), ja meg az egyetlen társa Gerty, az intelligens komputer, akivel beszélget.

Szóval a filmet jellemzi egyfajta egyszerűség és portosan ez kellet ide. Meg egy kitűnő színészi alakítás, összességeben élvezhető történettel, ami néhol azért leül, de azt kell hogy mondjam, ha nem is mostanában de az újrázás simán elképzelhető, a megtekintése erősen ajánlott, főleg azoknak akik a sci-fi műfajt mint olyan szeretik. A pontozásnál viszont figyelembe kell vennem, hogy többször fészkelődtem a székembe mint kellet volna és néhol még Rockwell játéka sem segített ezen.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2009 sci fi moon 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://film4ever.blog.hu/api/trackback/id/tr731643932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása