Friss topikok

Mobil (Cellular, 2004)

Írta: ANTOR 2009.07.09. 19:50

Komolyan mondom, mikor először hallottam róla, na mondom megint egy akció thriller -  és tényleg -, csak annyi a különbség a tucat cuccok között, hogy ez még jó is. Meglepő, meg nem is hiába porosodott sokáig a polcomon, várnia kellet mostanáig, mire végre elhatároztam itt az ideje megnézni, ugyanis nem hittem, nem akartam hinni, hogy jó film. Bánom, hogy nem hamarabb néztem meg, de hát ez van.

Ryan mobilja megszólal, és egy női hang könyörög, hogy segítsen neki, mert elrabolták és mindenképp meg kell mentenie a fiát, meg később öt is. Rossz fiuk persze ezt nem engedhetik, még jó. Innentől indul be a sztori, ami olyan szépen épít fel egy ívet, oly mértékben tudod mi fog következni, de ez ne riasszon el senkit, mert ettől függetlenül még mindig jól összerakott filmről beszélünk.

A legnagyobb meglepetés mégsem az, hogy milyen feszes, pörgés, meg milyen jól átlehet érezni a szerepelők fájdalmát, buját-baját, hanem az, hogy milyen színész gárdával dolgoztak. Nézzük rögtön a rossz szerepében, a korunk mindenki akció hőse Jason Stathamet, akire mintha rá varrták a zsigerből kemény, durva, arrogáns ember szerepet. Meg ott van ugye Chris Evans, akitől a legjobban féltem, de nem rontott el semmit, sőt, ebben a műmájer szerepben is kellő időben lett komoly akcióhős csávó. De nekem mégsem az ő játéka győzött meg a legjobban, hanem Kim Basinger szenvedése, az aggódó anya, hogy a rossz arcok megölik a fiát meg a férjét. Ugye milyen sok az ismerős név, és még mindig nem végeztem, mert a jó zsarut, a becsület minta példányát is elkel játszani valakinek, mégpedig Williem H. Macy-nek, és nem fogtok meglepődni, de ráírták a szerepet. Cameozik még pár percre Jassica Biel is.

Ilyen színészi felhozatalal nehéz is lett volna elrontani. Szerencsére végig tartja a film a tempót, a feszültség ül a vásznon/minitoron/tv-n, ráadásul a humor sincs elhanyagolva. Legjobban a ügyvéd nagyonhülyecsávón mosolyogtam, meg voltak egy-két jó dumák is.

Szerintem ilyen színész gárda mellet - ráadásul a film is jó - nem érdemes kihagyni. Aki eleddig nem látta volna és akció thrillert akar nézni, mindenképpen ajánlatos vele próbálkozni, veszíteni biztos nem fog sokat, maszimum időt az életéből.

80%

Szólj hozzá!

Címkék: mobil kritika 2004 akció thriller 80 %

A tenger vadjai (Into the Blue, 2005)

Írta: ANTOR 2009.07.08. 06:00

Engedjétek meg, hogy rögtön egy kérdéssel kezdjem: Mi kell egy filmbe, pontosabban egy akció filmbe, amiben csak elszórva van akció? Gondolkodási idő ezennel lejárt. Egyszerű: végy egy szép tájat (Bahama), kristálytiszta tengert, lehetőleg rengetek búváros jelenettel, spékeld meg jó pasikkal, jó csajokkal, erre kész is van a koktél, ami feleteti velünk a csihi-puhi hiányát. Itt ez van kérem szépen, mi sem bizonyítaná jobban, mint alant látható kép.

Na, kimegy be először?

A történet: „Két férfi és két nő: imádják az izgalmakat, a napfényt, és a veszélyt: ezért lettek ők a Bahamák legjobb, legvakmerőbb búvárai. Eddig csak a cápákkal és a hirtelen jött viharokkal kellett megküzdeniük, de most változik a helyzet. A tenger mélyén talált szállító-repülőgép gyomrából igazi kincs kerül elő. És vele újfajta kalandok. A fiatal búvárok ugyanis nem tudják, hogy a kincset, amit ők találtak meg, mások is nagyon régóta keresik, és mindenre képesek, hogy visszaszerezzék. A kincsvadászok hamarosan menekülni kénytelenek. Egyenesen a tenger felé.„

(by filmkatalogus.hu)

Szó mi szó, a táj, a látvány minden téren oda csap. Ha másért nem, hát már ezért érdemes megnézni. Tényleg fantasztikus tenger alatti látványvilág tárul elénk, égszínkék vízzel, nem is beszélve az egzotikus halakról. Csak ez mellet a film, ha akció filmhez mérnénk, akkor arra következtetésre jutnák, közel se az. Nem mondom hogy nincs benne rossz arc, meg némi feszültség, de én kevésnek éreztem, főleg úgy, hogy teljes bizonyosságot látni lehetett, nem is akartak itt sokat, hiszen, ha van egy Jessica Albánk, meg Paul Walkerünk, minek eröltesék magukat a készítők. Elviszik ők a hátukon a filmet, nem kell ide egyéb.

De, kellet volna, mert egy ideig tényleg kitart a látvány, csak amikor kezd kevés lenni, mikor már várod és várod, hogy most már történjen valami izgi, és nem, nem és nem, nem lesz itt már semmi. Sajnos, ez van, elfogy a film a végére. De még mindig az mondom érdemes megnézni, de csak szigorúan HD-ben.

 

70%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2005 akció 70 % a tenger vadjai

A tengerészgyalogos (The Marine, 2006)

Írta: ANTOR 2009.07.07. 15:30

Régen láttam már egy vérbeli akció mozit, úgyhogy itt volt az ideje egyet megnézni. Mivel nem akarom, hogy a film értékelhetetlen kategóriába kerüljön, ezért rögtön az elején elmondom, hogy ne, még egyszer mondom, ne akarjál gondolkodni a film alatt. Ilyet még véletlenül se tegyél és akkor nem kerülsz abba a hibába, hogy kérdezgeted magadtól, ezt most hogy?

A sztori egy bot egyszerűségével vetekedik, tehát minden olyan megtalálható benne, ami egy igazi B-filmé teszi az egészet. Van egy veterán tengerészgyalogosunk (azért veterán, mert megszegte a parancsot, erre meg nem leszerelték?), akinek be kéne illeszkedni a társadalomba, de nem megy ez olyan könnyen. Jó, hogy megtalálják a rossz fiuk, ráadásul még az asszonyát is elrabolták, így hát nem marad más választása, minthogy ellátja egy-két agyai pofonnal a rossz arcúakat.

Egy valaki nyújt értékelhetőt, nem más, mint Robert folyékonyterminator Patrick. Itt rossz arcként is megállja a helyét, csak olyan helyzetek, párbeszédeket adtak neki, hogy néhol nevetséges, mintsem gonosz. De, még mindig ő mentette meg a dicstelenségtől a filmet. A főszereplő ember, az izomagy, John Cena meg gyakja az ellent, abban nincs is hiba, csak az emberünk néha tényleg olyan, mintha terminátor lenne. Szitává lőnek egy rendőr autót, már egy porcikája sem épp, de persze egy karcolás nélkül vészeli át, meg olyan szitukat túlél, ami valljuk be nem éppen valószínű. Ezért is mondtam, nem kell komolyan venni. Kölönben is, nekem a régi Arnold Schwarzenegger filmek ugrottak be. Ott se volt kölösebb gond tulélni a lehetetlent, meg egyébként is, lőnek, verekednek, robbantanak, úgyhogy erre végképp nem lehet panasz.

Úgy voltam az egésszel, hogy végül is teljesen hozta - ugyan nem a mai kort, de a 80-90-s évek fillingjék biztosan. Ott sem voltak már a mai szemmel sem acélosabb sztorik. Ezért is merem ajánlani, csak mondom, nem akarjon senki azon logikázni, ne adj isten agyalni, na most azt, hogy is élte túl?

60%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika 2006 akció 60 % a tegereszgyalogos

A nemzet aranya (National Treasure, 2004)

Írta: ANTOR 2009.07.06. 15:25

Nos, mivel tagnap ment a tv-ben, meg régen is láttam, ezért is határoztam el magam, hogy megnézem annak ellenéri is, hogy tisztában voltam vele, hogy telis-tele lesz reklámokkal, és tényleg. A film viszont még mindig jó, úgyhogy nem bántam meg, még akkor sem, ha láttam már vagy hatszor.

Kalandfilmmel állunk szembe, abból sem a legjobbal, még gagyinak is vélhetnénk, viszont mégis remek szórakozás, annak függvényében is hogy minden klisét elnyomnak az orrunk előtt. De pörgős, remek hangulatot árasztó zenéket választottak, amik igen rendesen felpörgetik, megemelik a jelenetek értékét. A történek sem valami bonyolult, tipikus kincs keresés, különböző eszközök, tárgyak megtalálása révén jutnak egyik ponttól a másikhoz. A legnagyobb izgalom az egész film alatt, hogy el kell lopni a Függetlenségi Nyilatkozatot, amit papíron termesztésen nem lehet, viszont a mi főszereplőnk jó munkás ember, természetesen sikerül elhalászni régi országos cimborája elől.

A főszerepben Nicolas Cage, akire nincs panasz (manapság ez már nem mondható el), még a séró sem annyira gázos, meg jó nyomja a dumát is, meg elhiszem hogy milyen nagy régész fazon, aki mindenképp meg akarja találni a nagyapjától hallott kincset. A női vonalat Diane Kruger erősíti, nem is akárhogyan, jó a csaj, meg jó kis párbeszédek nyomnak Cage-l; a legnagyobb, mikor bejelentik nála, hogy el akarják lopni Amerika legfontosabb dokumentumát. Mindenképpen a film fénypontja. Nem is hiányozhat a kicsit szétszór, szerencsétlen figura, aki szerintem nem működik tökéletesen, de annyi baj legye. A gonosz szerepben, Sean Bean, nem volt rossz, de azért annyira félelmetes se.

Szerintem még mindig vállalható kalandfilm, amin jobban tudtam szórakozni, mint a Indi negyedik részén, ami valljuk be nagy szó. Úgyhogy, ebből is következik, hogy a napokban lehet megnézem még egyszer a Nemzet arany 2-t is.

80% 

1 komment

Címkék: kritika krimi 2004 akció kaland nemzet aranya 80 %

süti beállítások módosítása