Friss topikok

Vaskabátok (Hot Fuzz, 2007)

Írta: ANTOR 2009.09.13. 11:20

Azt gondoltam először a filmről, hogy egy jó nagy ökörség, az is, csak elemben kicseszett jól szórakoztam rajta. Lehet, hogy jó napot fogtam ki, de most ez nem kicsit bejött. Tudom, nem egy világrengető film, de szeretem az illyes fajta kifigurázást, főleg ahogy az angolok tették. Itt a zsernyákok voltak a célpontok, és azt hiszem ennél jobban nem is lehetne ledegradálni a rendőri mundér becsületet.

A történet a következő: Van egy megszállott rendőr, aki foggal körömmel ragaszkodik ahhoz az elvéhet, hogy a lehető legtöbb esettet ki kell vizsgálni, bármilyen kicsi szabályszegést sem szabad megtorlatlanul hagyni, meg persze a legfontosabb, a bűnözőnek a börtönben a helye. Ezt a pörgést a londoni kopók nem nézik jól szemmel, ezért áthelyezik egy „ nyugodt” faluba, ami persze csak idillikus, mert dőlnek majd a csontvázak a szekrényekből kifelé rendesen. Ugyanis rejtélyes véletlenek tűnő halál esetek tizedelik a lakosság.

A helyi rendőrségnek azonban nem sok dolga akadt eddig, mert ugye minta falu, nincs bűnözés, csak „kisebbik rossz” elve alapján, hagyák példának okáért a fiatalokat inni, addig sem kint trónolnak. Csak hát, nem ilyen egyszerű a helyzet.

Mivel a falut furcsa emberek lakják, itt is akad olyan akit hülyének mondanák, de a legnagyobb IQ harcosok termesztésen a rendőr kollégák lesznek, akik faszán nem értenek semmihez, jól elpuhultak a semmit tevésben. Ezt az állóvizet fodrozza fel Angel őrmester, aki Simon Pegg játssza elég meggyőzően. Persze kell egy társ is, aki a  hülyék gyöngye, de azért a végére megtáltosodik, meg a többi szájkaratés rendőrök is megtalálhatók szép számmal. Egy valamit hiányoltam a filmből, mégpedig, hogy több poént tehetek volna bele azért. Nem mondom hogy nem lehetett rajta mosolyogni, de hangosan, vagy földön fekvős visítós kacaj biztos hogy nem volt. Mondjuk a szinkronnál lecsaphattak volna több lehetőségre, mert volt itt alkalom ahhoz, hogy egy szájról-szájra terjedő szövegel áldják meg a fimet. De nem volt azért rossz, csak csak, ugye.

Végére azért elborul, jó adag attakot kapunk a képünkbe a falunak a főterén, de én még ha túlzásnak is találtam néhol, attól függetlenül ki lehet vele egyezni, csak jól kell a kérdéshez hozzá állni. Magyarul nagyon nem kell komolyan venni, és akkor nem lesz semmi baj. Szerintem egy szolidan jó szórakozás nyújtó film, amin el lehet azért mulattatni az időt.

70%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika krimi akció 2007 vigjatek hot fuzz 70 %

Röviden: A kód (The Code, 2009)

Írta: ANTOR 2009.09.11. 18:00

A fimről előjáróbban annyit, hogy nagyon nem kellet volna ez. Egyébként egy dolgot nem értek, hogy a búbánatba támad egy írónak ilyen sztori még csak a gondolatában is. Nem kicsit lerágott csont, hogy van egy méreg drága ellopni való, termesztésen van egy kis összeesküvéses szál, meg persze egy legtutibb módon őrzött, mindenféle bizbasszal ellátott páncélszoba. Ez nem jelent ugye problémát, még a legpitibb tolvajoknak sem, úgy kirámolják, hogy csak öröm nézni.



Nem fogok hosszasan értekezni róla, mert úgymond felesleges. Ugyan, azt nem lehet mondani, hogy ne lenne egy-két fordulat, némi felsejlés, csak nem érzed hogy ez most meghatott volna. Mert tudod, hogy ez fog következni, tudod hogy sikerül minden a rablásnál, és azt is tudod, nem lehet más a vége, mint jó nagy adag heppy end. A színészek terén sikerült valahogy meggyőzni Morgan Freemant, hogy legyen a főrabló, aki olyan ügyes, hogy a főzsernyák esténként a párnájába sír, mert az élete ráment, hogy elfogja, de jó hogy nem sikerült eleddig, de majd most. A másik jómadár Antonio Banderas. Én kérek elnézést, de ha meglátom az embert, a röhögés rögtön el fog, ahogy teszi az agyát, milyen macsó, brrrr.

Az hiszem ennyiből is lejött, hogy nem az én filmem. Ebben a témában már sokkal jobbat is is láttam, mint például az Ocean's trilógia. Az, hogy ismételgették a kliséket, ez most nagyon nem jött be, sajnos.

40%
 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika akció thriller 2009 40 % the code

Röviden: Azonosság (Identity, 2003)

Írta: ANTOR 2009.09.09. 13:31

Ez az a film amiről szinte csak jókat olvastam, és hát azt is vártam, hogy jó legyen, de sajnos csak nem volt az igazi. Pedig a közepéig még bíztam benne, csak akkor indult be a lejtmenet, mikor kezdett nálam derengeni, hogy mire is megy itt ki a játék.

A probléma az, hogy a sztorit felvezetik rendesen, az emberek módszeresen hullnak is, mint a legyek, még a misztikus dolgok is megvoltak, csak a végével a film saját magát szúrja tökön, azzal hogy... nem is folytatom, majd ha megnézed meglátod mi is volt itt a probléma. Viszont a színészek nem játszatok rosszul. Még csodálkoztam is, hogy olyanokat betudtak szervezni, mint Ray Liotta, vagy John Cusack, akinek különös módon nem csak a romantikus nyáltenger áll jól, hanem a horrorban is rendesen teljesít (példának ott van még 1408). A nő vonalat pedig Amanda Peet erősíti.

Szóval jó is lehetett volna ez a film, mert a hangulat szinte végig megvolt (a nagy esőzés miatt tíz ember lesz összezárva egy Motelben, a nyomasztó sötétség, meg az állandó eső jól passzol a filmhez), a psyhos részek is rendben voltak, végül is a rejtélyt fenntartották a végéig, csak hogy említettem is, nincs katarzis, sőt, inkább a néző némi becsapása, legalábbis ezt éreztem. Így csak megmarad egy erős közepes alkotásnak.

50%

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kritika horror 2003 thriller identity

süti beállítások módosítása