Friss topikok

Feledés (Oblivion, 2013)

Írta: ANTOR 2013.09.13. 14:58

A Feledés egy igazi látvány és hangorgia, nem mellesleg egy kitűnő sci-fi. Pedig biztosra vettem a csalódást, mert a nyáron (ami mellesleg a sci-fik nyara lett volna) nem voltak igazán átütő filmek, persze az összbevételi adatok nézve minden rekord megdőlt, no de mindegy is, az Oblivion viszont meglepően jó film lett. 

oblivion01.jpg

Joseph Konsing (Tron: Legacy) által rendezett filmben a történet - mint idén minden sci-fi-ben - jelenti gyenge pontot. A lényeg, hogy a földön nem sok ember él már, mert az élővilág elpusztult, viszont a víz mint ásványkincs még jelen van, a benne lévő ásványokra szükség van és nyilván néhány embere, akik javítják a bányászatra használt eszközöket. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a Földön nemcsak a levegőben élnek emberek, hanem a föld alatt is, akiknek viszont nem igazán tetszik, hogy a megmaradt ásványkincseket is "kirabolják". 

Természetesen a sztoriba lehetne hibát találni, de szerintem felesleges, hisz kellően megtekerik a történet folyamatát, sokszor kellet az egészet újra értelmezni, főleg az első fél óra alapján nem gondoltam volna, hogy ilyen fonalat vesz fel a film. Úgyhogy, rendesen sikerült meglepniük, viszont azokat is megértem akiket már ilyenekkel nem nagyon lehet.

oblivion2.jpg

Viszont, amivel nagyon nehéz vitatkozni, a látvány elképesztő minőségével. A nyáron sok látvány film volt, de megkockáztattam, hogy ez nyújtotta a legnagyobb képi élményt. Ami igazán tetszett, hogy a különböző kütyüket, eszközöket, milyen gondossággal sikerül megvalósítani. Látszott a filmen, hogy a készítők minden tárgyra gondosan odafigyeltek, az egész mögött jól átgondolt koncepciót húzódott meg, ezért külön dicséret, és remélem, hogy mikor osszák a díjakat, mindenképp várom, hogy kapjon a látványért egyet.

Főszerepet Tom Croise kapta meg és nem meglepő módon nem okozott neki különösebb megterhelést a karaktert megformálni, nem úgy, Olga Kurylenkonak, akit ugye nem a kikezdhetetlen színészi kvalitásért szeretünk. Manapság film nem létezhet Morgen Freeman nélkül és ahogy az lenni szokott hozta is kötelezőt.

oblivion3.png

No, majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy a zene fenomenális, de tényleg. Minden fegyverhang, minden járműnek, minden eszköznek kitűnő hang effekteket sikerült komponálni.

Feledés értékelés: 

Remekül szórakoztam. Megy az ajánlott plecsni. 

1 komment

Címkék: kritika oblivion akció sci fi 80% feledés 2013

Homefront-trailer

Írta: ANTOR 2013.09.12. 22:14

Jason Statham csak nyugalmat akar a lányával vidéken, de James Franco a nyugdíjas éveket felborítani látszik. Az egész ott kezdődik, mikor a gyerekeik összeverekednek az iskola udvaron, amit Franco és népes csapata nem hagyhatja annyiban, pedig tudhatnák, hogy Stathamal kikezdeni nem éppen egy élet biztosítás. 

Szólj hozzá!

Címkék: trailer Homefront

G.I. Joe - Megtorlás (G.I. Joe 2: Retaliation, 2013)

Írta: ANTOR 2013.09.12. 11:00

Na, most az van, hogy ezen én nagyon jól szórakoztam, igaz G.I Joe-hoz semmi köze (ilyen apróságon nem akadunk fel), viszont mint akció film, adja. Tudom, tudom, nem mindenki ért ezzel most egyet, de hát ez van.

85127_gal.jpg

A történet, ugyan már, minek az, a lények, hogy legyen itt pár kemény legény, aztán csak élvezni az akciót. Egyébként a film tényleg csak arra jó, hogy egy este leül az ember, jól megnézni és kemény legénynek képzelheti magét párpercig. Egyébként a forgatókönyv nem egy vastag valami, a párbeszédek sem maradandóak, maga a konfliktus is rögtön kitalálható, de mint mondtam is számomra nem is volt elvárás a akadémiai alaposság. 

A filmben feltűnik Bruce Willis is, aki csak azért jó mostanság, mert majdhogynem garancia lett a neve a nézhetett filmre, egyébként külön röhögök ezen, hisz valami hihetetlen módon látszik rajta az unalom. Háta közepére sem kívánja az egészet, amit el is mondott nem is olyan régen, hogy nem szórakoztatja az akció film forgatás (a robbanásokat is meg lehet egy idő után unni), de akkor mért nem fejezi be az egészet, 'oszt nem égeti magát tovább feleslegesen. 

De, szerepel a filmben még Dwayne "The Rock" Johnson is, akiről tudjuk, hogy kemény legény, no itt meg is mutatja mire képes az adrenalin, amit szétlehet robbantani, lőni, nos, az porrá is lesz zúzva, egyszerű ez. A Channing Tatum meg nem sokat szerepel, hisz ő lesz a megtorlás mozgató rugója.

85129_gal.jpg

Szóval, a filmen nem gondolkodtam sokáig, recept valami olyasmi lehetett, hogy legyenek lagymatag szövegek, egyszerű, mindenki által érhető konfliktus és persze az egy perce jutó túlpörgetett csihi-puhi is meglegyen és kész, csak a nép nem zabálta, de annyi baj legyen.

G.I Joe - Megtorlás értékelés:

Mondom, nem nagy durranás a film, de számomra szórakoztattató volt, aki eddig nem látta volna, annak merem ajánlani, szerintem jó akció mozi.  

1 komment

Címkék: kritika akció sci fi 70 % 2013 g.i joe retaliation g.i joe megtorlás

Z világháború (World War Z, 2013)

Írta: ANTOR 2013.09.11. 15:20

Ha fogadni kellet volna, hogy nyáron melyik film fog nagyot bukni a pénztáraknál, minden bizonnyal sokunk tippje a World War Z-re eset volna. De, ahogy az lenni szokott az élet mindenkire rácáfolt, mert olyannyira nem bukott meg, hogy azóta már a második rész készítik elő nagy sebbel-lobbal. A film tényleg nem lett rossz, pedig elég sok baljós előjelek voltak, hisz sok rész kivágtak, majd újra forgattak. Bizonyára mindenki hallott a budapesti forgatásról, amely jelenetek a kukában végezték nagy sajnálatunkra.

world-war-z1.jpg

A történet egy vírus támadásról szól, ami nem kevesebb mellékhatással jár, minthogy az emberek szuper gyorsan mozgó zombivá változnak. Ettől féltem is kicsit, mert a trailerben látottak szerint elég humorosan nézetek ki a zombi hordák, de szerencsére közel sem volt annyira gáz. Szóval, Brad Pitt által megformált karakter egy volt ENSZ ügynök, aki az egyetlen ember az egész államokban, aki képes megtalálni a vírus forrását. Kell a gazda test, hogy az ellenszert elő tudják állítani. 

Mivel világméretű járványról beszélünk, sok országban járunk, ami egészen mozgalmassá teszi a történetet. Legalább nem vagyunk bezárva egy nagy épületbe, vagy egy áruházba, hanem globálisan mutatják be, mi történne a ténylegesen léteznének zombik. Ezért a grandiózus megvalósításért minden elismerésen, remélem a következő részben is ezen a vonalon fognak elindulni.

Beszéljünk még a CGI minőségéről. Szó-szó. Láttam már szebbet, de ahhoz képest, hogy milyen gagyinak tűnt a trailnerben, egészen felüdülés volt a filmben. A zombik "jól néztek ki", a nagy totálok lenyűgözőek, csak kevés volt belőle. A gyorsan mozgó zombi horda, hát mit mondja, elsőre furcsa, még másodjára is, de nem volt annyira röhejes, mint amit személy szerint vártam. Ami viszont nagyon érződött, hogy bizony sok jelenet végezte a kukában, főleg az utolsó harmadra gondolok, ahol érthetetlen okból belassul a történet, egy helyen toporgunk csak, és az igalom nagymértékben csökken. Itt érződött nagyon, hogy elve nem ezt szánták a végére, de valamilyen meggondolásból e mellet döntöttek, nyilván a könnyebb folytathatóság miatt.

world_war_z2.jpg

Brad Pitt játéka nem igazán győzött meg. Olyan érzésem volt, hogy nem veszi túlságosan komolyan a munkát, hanem már ha fizetnek érte, akkor végig nyomja, de nem kirobbanó lelkesedéssel. 

Z világháború értékelés

Marc Forster rendezőről sem gondolhatta az ember, hogy egymaga átugorja a lécet, főleg a A Quantum csendje után, de pozitívan kellett csalódnom. Max Brooks könyvét nem olvastam, így nem tudom mennyiben tér el a könyvtől a film, bár állítólag köze nincs hozzá. Vissza térve a filmre: merem ajánlani annak aki még nem látta, nagy pozitívum, hogy nem egy megszokott gumicsontot kapunk zombik kulcsszó alatt, hanem némi szokatlant, meglepőt és izgalmas történetet. Ja, és a rángatózó kamerát továbbra sem komálom.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika horror akció 80 % 2013 word war z z világháború

Gonosz halott (Evil Dead, 2013)

Írta: ANTOR 2013.09.10. 17:53

A jól marketingelt filmekkel az a baj, hogy felülreprezentálja az elvárásokat. Amit ezek után kap az ember, az finoman szólva sem jó. Manapság sok horror már nem nézek, mert a többsége biztos szemét, ami marad, mint például a Gonosz halott, csak nézhető kategóriába tudnám besuvasztani

evil1.jpg

A történet öt fiatalról szól, akik elmennek egy meg nem nevezett erdőbe, azért, hogy segítsenek az egyik társuknak, mert hát lelki problémája van. Mint mondjak, igazán jó helyet sikerült választani, ami teli van fellógatott macska tetemekkel és egyéb huncutságokkal, meg persze a házat körül ölelő erdő, amiben rejtőzik a nagyon gonoszt, amit a fiuk-lányok által talált könyvben elrejtett "mondókával" lehet felébreszteni, természetesen mondanom sem kell, lesz olyan hülye, aki fel fogja olvasni.

Ami igazán meglepett, az a látvány. Szépen van fényképezve a film, a vér a vérnek hat, és természetesen a csonkítás, a végtagok elvesztése sem maradhat ki a mókából. Úgyhogy a film elég brutális, bár amit ígér, hogy nagyon félelmetes lesz, a készítők sajnos ebből semmit nem valósítottak meg, mert faarccal néztem végig az egészet. Nem félelmetes volt ez inkább csak simán undorító. 

A vége, az utolsó 10 perc nekem személy szerint egyáltalán nem jött be. Nem tudnám pontosan megfogalmazni mi volt vele a baj, de valahogy nem illett ide, összecsapottnak, az addig látottakhoz képest túlzásnak hatott és főleg elnagyoltnak. 

Gonosz halott értékelés: 

Nem rossz horror, de nem is emlékezetes, Az eredetit nem láttam, úgyhogy összehasonlítási alapom nincsen, de gondolom nem lett jobb a 81-es darabtól. Viszont aki horrort akar nézni, mindképp tudom ajánlani. 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika horror gonosz halott evil dead 70 % 2013

süti beállítások módosítása