Friss topikok

A sötét lovag

Írta: ANTOR 2008.09.08. 12:43

Mindenki várta, mindenki látni, hallani, érzékelni akarta, és átélni azt az élményt, amit csak a The Dark Knight tud nyújtani. Most meg fogtok kövezni, de nem adta ezeket az élményeket. Valahogy voltak sejtéseim, nem lesz ez olyan jó, mint ahogy mondták. És sajnos igazam lett. A filmet Joker karaktere, Heath Ledger mentette meg. Miért írom ezeket, a kép után kiderül...



A filmnek a sztoriját kihagynám, mert akit kicsit is érdekel a dolog, az biztos utána olvasott, vagy netalántán meg is nézte.

A rendezői székben ismét  Christopher Nolan foglalt helyet, akinek a nevét én már regén a legnagyobbak között jegyzem, és ezzel a filmmel minden bizonnyal ott is marad. Nem hiszem, hogy le tud majd gyártani olyan rossz dolgot, amivel el tudná rontani a renoméját. Nem rendezett sok filmet, de ez a kevés is legnagyobbak között van, úgyhogy méltán lehet rá mondani, hogy zseni emberel állunk szembe. Hogy néhány filmet mégis megemlítsek: A tökéletes trükk (szerintem mindenkinek látnia kell), Álmatlanság, vagy a Momentó. Kötelezően ajánlom megtekintésre a darabokat.

A Batman: Kezdődik-et direkt hagytam, végére, mert ezzel az alkotással tette le a legnagyobbat az asztalra. Én meglátásom szerit, még mindig ezt tartom a legjobb denevér ember feldolgozásnak, még a mostani sem előzi meg.

A sötét lovaggal kapcsolatban nem mondom azt, hogy rossz, mert az erős túlzás lenne a részemről, de sajnos ne is annyira jó, mint azt különböző fórumokon, vagy kritikákban lehet olvasni. Látvány, a hangulat, Gotham városa tényleg aprít, de valami mégis hiányzott. Méghozzá a Batman. Chrisztian Bale sajnos nem tudott kibontakozni, még azt is lehetni mondani, hogy egy batmannel sikerült a hátérbe szorulnia, hiába ő róla szólna történet. Vívódik, meg vannak morális érzései, hogy most mit kéne kezdeni ezzel a Joker gyerekkel, még a hivatása feladása árán is meg akarja állítani, de természetesen nem engedhet a gonosznak, neki harcolnia kell, nem adhatja fel.

Aeron Echart nagyon jól alakítja, a mindenre elszánt államügyész, habár én ebben a részben nem tettem volna meg azt a lépést, hogy kétarcot csinálni belőle. Szerintem itt Joker mellet felesleges lépés volt, nem láttam értelmét, és végét is sikerült elrontani vele. Meg lehetne még említeni az új leányzót, Maggie Gyllenhaal. Az a meglátásom, hogy Tom asszonyát nem kellet volna lecserélni, mert ezt a szerepet még Ketie Holmes is simán aposztrofálta volna. A bajom csak annyi a hölgyeménnyel, hogy hiába tartom tehetségesebbnek, mint az elődjét, de nem hiszem el róla, hogy érte kellene küzdeni a férfiaknak. Sajnos nem látom benne azt a jó nő kisugárzást, amiért epednének a férfiak. Meg lehet még említeni a mindig jó, és még mostanában is rengeteget dolgozó Morgan Freeman-t, akit gondolom nem kell bemutatni, mert önmagában egy színész legenda.

Vannak még meglepetés emberek is, példa okáért William Fichner-t hozom fel, akit a közönség a magyar kereskedelmi csatornán a Szökés sorozatban láthatnak. A gonosz maffiavezér szerepében Eric Roberts lehet látni, akit nem tartom egy színész tallentumnak, de itt nem volt gondom vele.

Most pedig, lássuk az igazi ászt, aki miatt érdemes volt leülni a filmet megnézni, az pedig nem más mint Joker. A jelenléte a vásznon fenomenális, megismételhetetlen, a szőr is felállt a hátamon, amikor meghallottam a hangját. Nem tudom elégé fényezni Heath Ledger színészi nagyságát. Akinek sikerült megalkotnia lehető leggonoszobbat, briliáns gyilkost, aki könnyedén lemos mindenkit a vászonról. Igen, olyan jó volt, hogy a többi szereplő szinte csak vegetál. Felesleges a Jack Nicholsonnal összehasonlítani, mert ez a Joker a jelen kór legnagyobbja, és leggonoszabbja, a mostani felfogást imitálva. Nicholsoné, pedig az akkori értékrendet képviselő, így tehát felesleges a kettőt összemosni. Maga nemében mind a kettő elismerésre méltó.

A karmesterek szerepében ismét a két nagyágyú James Newton Howard, és Hans Zimmert fedezhetjük fel. Akiknek nagyon sok legendás filmnek a zenéjét köszönhetjük.

Tehát a Sötét lovag jó, de nem lett tökélet. A logikai bukfenceket meg sem említem, pedig volt benne rendesen. Én személy szerint, az átvezetésekkel sem voltam kibékülve, mert erősen éreztem a kapkodást, sok minden akartak elmesélni, ebben két és fél órában.  A zene a film alatt jól működött, és lehető legjobban dodbta fel a jelenteket. Hibákért mindenképp kárpótol Joker karaktere, akit szerintem mindenkinek látnia kell.

90%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika krimi akció misztikum drama 90 % sötétlovag

A bejegyzés trackback címe:

https://film4ever.blog.hu/api/trackback/id/tr16653726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása