Friss topikok

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

Írta: ANTOR 2009.01.04. 14:46

Na, kérem szépe David Fincher megmutatta hogyan kell filmét készíteni, kisebb varázslatot alkotni a 21. században. Én már azt hittem nekem sok ujjat nem tudnak mutatni, de itt minden megvolt, miért is kell filmet nézni. Pontosan azért, hogy ilyen élményben és taglózásban legyen részed, mint ami engem most elkapott. Bánom-e? Természetesen nem, inkább azzal volt problémám, hogy vége szakad ennek a csodálatos történetnek. 

Gyorsan tudjuk le sztorit, ami valljuk be őszintén a maga nemében elég morbid. Mert, ugyanis van egy ember aki csecsemőként öregen születik, és ahogy halad az életben, fiatalodik(ugyanis öreg, de szellemi képességi, mint a gyereké) úgy tapasztalja meg az első csókot, a szerelemet, az elmúlást, és minden olyan dolgot, amit az ember megismerhet élete során.


Hogy kicsit szót emeljek David Fincher mellet, aki nekem az egyik kedvenc rendezőm. Nem tudok mást mondani, megcsinálta. Megtette azt, amiről más rendezők csak álmodhatnak. Csodálatosat alkotott, és oly módon ragadta meg a filmet, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Olyan kamera beállításokkal dolgozik, hogy minden egyes képkockáknak élete van. Megelevenedik előtted. Ahogy az angol mondaná: beautifull.

Hosszú filmről beszélünk, de a különlegessége, hogy nem tudod megunni, csak nézni és nézni akarod, nem várod a végét, hanem teljesen behúz a remekül megkomponált képi világ, ami olyan atmoszférával mutatja be 20-30-as évek Amerikáját, ami bámulat számba megy. Nagyon remélem, hogy az Oscaron gondolnak erre, mert ha nem nagyon mérges leszek. Ahogy folyik előre Benjamin élete, olyan tájak, emberek veszik körül , egy külön élettel, mindenkinek egyéni múlttal, és jövővel, ami nem hagyja figyelmedet lankadni, te is részese akarsz lenne.

Gondolom Brad Pitt-et senkinek nem kell bemutatni, remek színész, itt is megmutatta, hogy igen is tudja ő a színészetnek a csínját-bínját. Az kell mondanom remekel és nagyon jól megoldották, amitől kicsit féltem is, hogyan ábrázolják öregen majd fiatalon, de szerencsére a mai kor vívmányit olyan jól alkalmazták, teljesen hiteles öregen, majd fiatal korában is. Brad mellet kicsit talán jobb volt Cate Blanchett, aki bámulatos alakítással rukkolt elő már megint. Hihetetlen a nő, minden el tud játszani olyan hitelesen, hogy else hiszed. Meg lehetne még említeni Benjamin mostoha anyát, aki olyan szeretettel öleli, gondozza a „talált” fiát, hogy le a kalappal előtte. Nagyon sok színészt fel lehetne még sorolni, de szerencsére mindenkinek nagy dicséretet kell hogy adjak, mert remek munkát végeztek. 

Azon gondolkodtam, hogy tudnék a negatívat mondani? Hát a nagyon kukacoskodnék, akkor az lenne, hogy néha leül a film, de csak nagyon kis időre, de egy ilyen hosszúságú filmnél nem csoda.

Végre valaki egy igazi filmet akar látni, remek alakítássokkal, képi világgal, ami hangsúlyozom bámulatos, és egy különleges történettel akar gazdagabb lenni, akkor ez az ő filmje, beleburkolva egy nagyszerű zenei alá festésbe. Garantálom ilyen élményben mostanában nem volt része senkinek, és kapsz egy olyan orgiát, olyan tömény érzelmi világot, ami én képességemet meghaladja, hogy ide leírjam. Zár szónak annyit, hogy 100% fogok adni a filmnek, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne, csak azt üzenném vele, hogy ilyen darabokkal kell előállni, és akkor nem lesz gond a kicsit lesajnált Hollywood-al.
 

100%
 

3 komment

Címkék: kritika 2008 drama benjamin button 100 %

Szüzet szüntess! (The Girl Next Door, 2004)

Írta: ANTOR 2009.01.03. 17:08

Megmondom őszintén anno nem hittem ebben a filmbe, meg voltam győződve, egy sablonos vígjátéknál semmiképp nem több. Erre teljesen jó volt, még poénok szintjén is. Persze nem mellékesen a szereplők játékával sem volt semmi gond. Ha össze kellene foglalni, akkor az tudom mondani, olyan aranyos. Ennél jobb szót sajnos nem tudok mondani rá. Ja és aki miatt ilyen, természetesen Elisha Cuthbert. Aki sajnos nem tudott ezek kívül értékelhető dolgot felmutatni, ha talán látni akarja valami másban, akkor a Viasztesteket ajánlatos megtekinteni, már csak azért is, mert Paris Hilton is láthatjuk látványosan meghalni.

Visszatérve a filmre, először is tisztázzuk le a sztorit: van nekünk egy teljesítmény orientált emberünk, aki igazából sosem kostól bele az igazi életbe, de a gondolat mindig is foglalkoztatta. Csak nem akadt olyan ember aki belevigye a rosszba. De egy jó nagy szerencsével, egy nagyon szép lány költözik a szomszédba, aki megváltoztatja eddigi életét, és egy sor bonyodalmakon kell keresztül menniük, mire beteljesül a szerelmük.

Na jó, így leírva elég nyálasnak tűnik. Szó sincs róla, remek poénokon ível át a történet, olyan szereplőkel, mint Emile Hirsch, aki bebizonyította tud ő színészkedni. Gondoljunk csak az Út a vadomba-n nyújtott alakítására. De hogy a filmben megjelenő szuper bombázó is meg legyen említve: Elisha Cuthbert is felemelheti magasra a fejét, mert kitűnő munkát végzet. Timothy Olyphant, pedig egy elég érdekes szerepel rukkol elő, habár nem volt nehéz megoldania, de remek arcjátékkal teszi, amit jó nézni.

Azt tudom mondni, minden fiatalnak, és már nem olyan fiatalnak csak ajánlani tudom. Aki nem látta, az lemarad egy remek vígjátékról, amiben negatív talán a vége, ami ugye hepyend, de ezt már megszokhattuk. 

80%

1 komment

Címkék: kritika 2004 romantikus vigjatek szuzet szuntes 80 %

2008 legjei

Írta: ANTOR 2009.01.03. 11:20

Gondolom ilyenkorra már minden filmes oldalnak megvan, mik voltak az 2008-as év legjobb filmjei, mik azok a filmek, amik megérdemelték, hogy év végén felemlegessük. Én is gondoltam összeszedem azokat, melyek elérték számomra, hogy legek között szerepeljen. Itt csak szigorúan azok a filmek szerepelnek amik szerény véleményem szerint a legjobbak voltak a kategóriájukban, és természetesen írtam róla, vagy ha nem is, akkor láttam. Utoljára pedig megosztom veletek, mit tartok az év filmjének és egy kicsi érvelésre is futja, hogy miért is?

 

Hát akkor nézzük(amiről írtam, az linkelve van):

 

A legjobb akció: Taken

A legjobb vígjátékok: Tropic Thunder, In Bruges

A legjobb animációs mese: Wall-e

A legjobb sci-fi: Cloverfield

A legjobb horror: Eden Lake

A legjobb romantikus: Mindenképpen talán

A legjobb dráma: Fél nelson, Vágy és vezeklés

A legjobb western: Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

A legnagyobb csalódások: Max Payne, A Quantum csendje, Hancock

A év legjobban vár filmje: A sötét lovag

A év legjobb színészei: Heath Ledger, Robert Downey Jr.

Az év legjobb színésznője: itt gondba vagyok, mert nem emlékszek kiemelkedő női alakításra, de ha tud valaki, akkor jelezze.

 

Tehát nekem ezek filmek jöttem be 2008-ban. Tudom még egy dolog kimaradt, szóval, hogy ne ereszem hosszúra a dolgot, megfogom mondani a tovább gomb mögött nekem mi volt 2008 év filmje, egy kis indoklást is oda fogok biggyeszteni.

2 komment

Címkék: ujev eredmenyhirdetes

süti beállítások módosítása