Friss topikok

Hetedik (Se7en, 1995)

Írta: ANTOR 2008.11.16. 11:09

Nincs mese, ezt a filmet mindenkinek látni kell. Azt hiszem ilyen alkotással mostanában nem találkoztam, és talán nem is fogok, mert ez a maga nevében tökéletes. Parádés szereposztás, és zseniális rendezés. Itt kimerem jelenteni, eddig ezt tartom a világ egyik legjobban megrendezett filmjének. A kép után minden kiderül, miért is?

A történet helyszíne egy nagyváros szürke betonnegyede, ahol egy elmebeteg sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A gyilkosunk a Bibliában megírt hét halálos bűnt követve szedi áldozatait. A nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Sommerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony természetű újonc, David Mills próbálják megakadályozni az őrültet újabb bűntettek elkövetésében.

David Fincher megalkotta élete egyik legjobb filmjét, ez az alkotás maga nemében tökéletes. Nekem eleddig nem volt olyan, hogy ilyen hatása alá kerültem egy filmek, pedig megnéztem egy-két darabot. Teljesen maga alá kerül az ember a ismeretlen városnak, aminek a nevét szerintem zseniálisan nem is hangzik el, így bemutatva a bűnt, mocskot, emberi gonoszságok. A szürke, mindig esik az eső, olyan nyomasztó hangulatot áraszt, hogy ilyen városábrázolás nem is tudnék mondani, ami hitelesen mutatja az emberi lelkek nyomorúságát, a fásultságot, teljesen megváltozott értékrendet. Ezzel sikerült egy teljesen új világot megalkotni, és belehelyezni a remekül megkomponált drámát, fájdalmat.

A színészek terén csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Remek szereposztás, nem is tudnék másokat elképzelni. A sort kezdeném Morgan Freemanel, aki előtt én meghajolok, jól hozza szinte mindent látott rendőrt, aki semmit nem mond ki feleslegesen, de amit kiejt a száján annak súlya van, ezt teszi olyan mimikával, bámulatos.


Akkor jöjjön én személyes kedvencem Brad Pitt. Akárki akármit mond, itt fantasztikusat alakít, nekem ezek után valaki azt meri mondani, hogy tehetségtelen, csak a pofikája miatt sztárolják, az hókon nyomom, mert itt amit mutat, azt tanítani kéne. Teljesen paliban van Freemanel.
És akkor jöjjön a gonoszok gonosza Kevin Spacey. Egy gondom volt vele, keveset szerepelt. Annyira elő lett készítve a belépője, olyan hatással érte az embert, hogy el tudtad hinni, egy elmebeteggel állunk szemben. Sikerült megkomponálnia a filmtörténelem egyik leggonoszabbja (Hannibal Lecter mellet), legelmebetegebb gyilkosát, aki megszállottan hajtja végre a feladatát.

Ami feltette az íre a pontot, és adja a legdrámaibb, és legjobb befejést az egész történetnek, az a filmnek a vége. Ha nem lenne teljesen elég, hogy teljesen letaglózott, és hatása alá kerültem, Brad Pitt és Kevin Spacey amit letesz itt az asztalra, azt nem lehet megtanulni, erre születni kell. Azok az arc mimikák, ilyen hiteles alakítást nem is láttam. Az a néhány másodpert felér mindennel. Ha egyszer valaki az kérdezné, melyik filmnek van a legjobb befejezése, akkor gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy ennek.

Aki nem látta, az nagyon gyorsan pótolja, kötelező darab és garantálom olyan élményben lesz részed, legalább egy órán át a fotelból sem tudsz felkelni. Nehezen emészthető, az egyszer biztos. Nagyon sokáig hatása alá tud kerülni az ember, és ez teszi zseniálissá az alkotást, és érdemli ki nálam az első 100%- os értékelést.

100%
 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika krimi 1995 thriller hetedig 100 %

A takarító (Cleaner, 2007)

Írta: ANTOR 2008.11.15. 13:34

Meglepetésként is érhetet volna a film, de átlagosnak mondnám, nem történik semmi olyan benne, amit ezelőtt más hasonló alkotásokban nem fedezhetnénk fel. Amikor is eldöntöttem mi legyen vele, ellőtte megnéztem van-e valami információ a magyar netten róla, hát nem sok. Tulajdonképpen semmi sem, azonkívül, hogy vegyem meg DVD-én. Hú, mondom, ez ilyen ismeretlen, felvállalhatatlan lenne. No mindegy adtam neki egy esélyt, és azt tudom mondani, nem bántam meg, de azért nem is szálltam el a boldogságtól, hajaj, de frankó filmet láttam.



A történet szerint, Tom Carver (Samuel L. Jackson) visszavonult rendőrtiszt, most azzal keresi a kenyerét, hogy gyilkosságok helyszínét a rendőrség megbízásából a vizsgálat lezárása után tisztára pucolja. Majd egy szép napon egy külvárosi házhoz hívják, hogy takarítson el egy gyilkos lövöldözést nyomait, csak az nem sejti, hogy ezzel terhelő bizonyítékok megsemmisítésében nyújt segéd kezet.

A történet nem egyedi, konkrétan az elején le is esik a tantus, lehet nagy dologra gondolni, ugyan mi lesz a csavar, de teljesen felesleges, mert olyan nincs ( van, csak kiszámítható). Én, aki ilyen filmeken nőt fel, levágom rögtön, legalábbis nagy fordulat, csavar kell, hogy ne jöjjek rá, hogy ki a hunyó. Nem akarom fényezni magam, de valahogy érzékem van rá, egyébként itt nem sok szükség van ilyesfajta megérzésekhez.
Úgyhogy ezen a téren gyenge a film, sztori kiszámítható, sablonos, nincs semmi extra, habár az érdekes hogyan tüntetik el a hullák utáni mocskot. Eddig nem is gondoltam bele, de tényleg.

A színészek átlagosak, semmi meglepő, vagy kiemelkedő alakítást nem láttam. Eva Mendest sem tehetsége mivolta miatt szeretjük. De, most Ed Herrisben egy kicsit csalódtam, nekem nem volt meggyűző. Majd az Appaloosa-ban jó lesz, már várom nagyon. Direkt hagytam végére Samuel L. Jacksont, mert ő tőle vártam volna többet, úgy is mondhatnám hozta a kötelezőt, de még így is jobb volt látni, mint Jumperben.

Nincs drámai fordulat, a történet kiszámítható, a szereplők sem erőltetik a színészkedést, forgatókönyv harmatos, tehát ilyen elvárásokkal kell leülni film elé, és kapunk egy átlagos megvalósítást, ami alatt eltelik másfél óra, és már nem töltöttük érdemtelenül. Mondjuk az relatív hogy kinek mi az érdemtelen, mert lehet, hogy van akinek az állondó ülés jelenti a világ legjobb dolgát. Ezért inkább ebben nem is foglalok állást. Adok rá:

50%

Szólj hozzá!

Címkék: kritika krimi 2007 thriller 50 % ta takarito

Trailer: Watchmen

Írta: ANTOR 2008.11.14. 12:14

Egyik legjobban várt film a jövő évban. Meg is érkezett a trailer, így elsőre jónak tűnik.

Íme, nézzétek:

 

Szólj hozzá!

Címkék: trailer watchmen

The Dark(A múlt titka, 2005); Rejtélyek szigete (The Wicker Man, 2006)

Írta: ANTOR 2008.11.14. 11:19

Néztem tegnap két filmet. Bár ne tettem volna, mert ebben a két alkotásban ami közös, az nem éppen pozitív. Nagyon rossz darabok, értelmetlen az egész, kusza történetek, és nem utolsó sorban gyenge rendezés.

Ezekről lenne szó:

The Dark:

Kezdem a jobbal, de ez itt relatív, mert a film rossz. Miért néztem meg? Csak azért, mert látom stáb listát, Maria Mello(Sakáltanya), Sean Bean(Nemzet aranya), aha, csak nem lehet olyan gagyi. De az. Sajnos a színészi játék gyenge, semmi hiteles alkotás, de azért reménykedtem, hogy a történet a végére kerek lesz, de nem, én konkrétan az se tudom mi lett befejezés. Sejtem, de arra meg nincs lelki erő, hogy megnézzem még egyszer, mert egész egyszerűn a dolog nem ér annyit. A legnagyobb gond, az az, hogy egyenesen hülyeség, röhejes az egész cucc. De semmi baj, ilyen alkotások is voltak, és lesznek is. Ebben nincs is meglepő, csak csodálkozom magamon, mindig rá tud venni valami, nézem meg, de mostantól megválogatom a mikre adom a fejem.

20%

Rejtélyek szigete: 

 

Ehhez tartozik egy kis történet, ami megosztok veletek. Nagyban megy haverral a vásárlás az egyik bevásárló központban. Közeledünk DVD-ék felé. Nézegettem, hogy venni kéne valami olyant, amit még nem láttam. Ott van, ehhez nem volt még szerencsém, akkor haverom mondja majd ő megveszi. Hogy mért nem én vettem meg? Sorolom: Főszereplő Nicolas Cage, ezzel nem is lett volna baj, csak a DVD-én egy olyan pasas volt rajta, aki cirka 20 másodpercig lehetett látni a egész film alatt, a többi felületen is csak olyan színészek akik kb. negyedébe sem szerepel . HOL VAN NIC CAGE? Nincs rajta a borítón (legalábbis konkrétan azon, amit mi vettünk, mert megnézve a többi borítót, azokon felelhető). Rájöttem a hogy miért. Szégyenli, nincs messe, rájött ő arra, hogy ehhez a szarhoz nem adja az arcát. Ez eddig Cage legrosszabb alkotása. Súrolja a nézhetetlen kategóriáját. Teljesen értelmetlen sztori, nagyon gyenge megvalósítás. Amit láttunk semmi értelme, kússza az egész, nincs igazi végcél sem, ahogy haladunk a vége felé, úgy romlik az egész és fullad kacsvasba. Sajnálom, de ezt a filmet én szégyelltem, csak azért nem adok neki nagy nullát, mert én vallásom szerint, ha valamit már látok, akkor azt valahogy lehet értékelni, a nulla pedig a semmit jelenti, szóval azért van az, hogy kap egy gyenge 10%-t.


10%


-----------------------------------------------------------

Lehet jövök még ma egy James Bond kritikával, de nem ígérek semmit, mert nem tudom el fogok-e jutni a moziba. Ha most nem, a jövőhéten valamikor meglesem. Olvasva kritikákat elég vegyes, van akinek jó, és van akinek nem, de majd meglátom nekem hogyan fog tetszeni.

1 komment

Címkék: kritika horror 2006 2005 misztikum the dark rejtélyek szigete 20 % 10 %

Az esemény (The Happening, 2008)

Írta: ANTOR 2008.11.10. 21:05

Ha összegeznem kellene, hogy mit sikerül kihozni belőle, akkor nagyon szomorú dolog, de ez úgy volt rossz, ahogy ritkán tud valami. Tulajdonképpen semmi nem volt helyén ebben a filmben, pedig fel volt dobva a magas labda, hogy egy korrekt valamit hozzanak ki belőle, hát ez nem sikerült.

happening.jpg

A történetről sokat nem lehet elmondani, mert ha bármit mondanák, lelőném a poént, azt pedig nem akarom véletlenül sem. Talán annyit, hogy van egy rejtély, ami miatt az emberek maguk ellen fordulnak, és tulajdonképpen hullanak, mint a legyek. Gondolom ennyit mindenki tudott.

A rendező M. Niht Shyamalan-nak most igazán meg kellet volna mutatni, hogy tud rendezni, nem felejtett el a Hatodik érzék óta, de sajnos, olyan filmekkel, mint a Lány a vízben, ami nagyon hajaz mostani – annyira nem jó - tárgyalt filmünkre. Nem is beszélve A falu szörnyőségről, amit én még mindig úgy tartok számon, hogy a itt lettem legjobban át verve a trailerben, mert hihetetlen milyen fordulat van a filmben, ilyen unalmas valamit már rég láttam, talán még a jobban belegondolok nem is adatott meg eleddig.

Értelmetlen az egész, teljesen szürke alkotás, ha most ez nem lenne, higgyétek el, nem hiányozna a kutyának se. Ebben a filmben nem működött semmi, hihetetlen gyenge fényképezést képzeljetek el, oly annyira rontotta az egészek, és olyan hitványan szarul bántak kamrával, hogy én amatőr létemre látom, ez nem jó, de ők erősek, és lenyomták így, hát meg is lett az eredménye. Na jó, azért az elkel ismernem, voltak azért jó pillantok, csak néhol elég erősen elvesztették a fonalat. Mintha nem egy és ugyanaz ember követte volna el. Másik dolog, ami miatt rossz, az a színészi játék. Hát, mit ne mondjak, olyan az egész, mint ha kezdő színitanodából kieset egyének adnák elő az egészet. A drámát sikerül a béka segge alá lenyomni, voltak olyan abszurd jelenetek, hogy én konkrétan a fejemet fogtam.

A színészek terén, voltak ismerős arcok. Kezdve a sort Mark Wahlberg, aki nekem most nem jött be, sajnos ha arra gondoltak, hogy majd ő elviszi a hátán a filmet, akkor nagyot tévedtek, mert nekem úgy tűnt, hogy erősen nincs a helyzet magaslatán. Vagy az is lehet a közben rájött, hogy mire is adta fejét, és még az élet kedve is elment az egésztől. A női vonalt, Zooey Deschanel hozza, a kék szemin kívül nem sok minden volt jó, mert sajnos ő is az élet unságán - legalábbis nekem ez jött le – kívül, nem sok minden mutat meg a tehetségéből, ha egyáltalán van neki olyan?

Még említhetném a bugyuta, néhol teljesen értelmetlen párbeszédet, nem is beszélve a befejezést, szóval vannak tömkelegével, ha hibákról beszélünk. A zene sem volt a helyzet magaslatán, szerintem egy ütősebb aláfestéssel hatásosabb lehetett volna a mű, de így gyenguska.

Aki addig nem látta, az nem veszített semmit, én nem mondom senkinek, hogy ne nézze meg, de hogy több nem lesz tőle, az egyszer biztos.

3 komment

Címkék: kritika 2008 sci fi drama az esemeny 20 %

süti beállítások módosítása